Appelroosjes vanuit de gemeente Vlaardingen

Ingezonden door Marjan van Straten

Beschrijving

Marjan van Straten heeft bewezen dat je met appels ook heel creatief uit de voeten kan. Dit is te zien door de appelroosjes cake. We hopen natuurlijk dat hij net zo lekker heeft gesmaakt als dat hij eruit ziet.
Heb je nou ook eens zin in een creatieve zondag middag met familie of vrienden, bekijk dan snel het recept.

Het recept:

Begin met het maken van de dulce de leche (soort karamelsaus). Vul een grote pan met water en kook het ongeopende blikje gecondenseerde melk zo’n 2,5 tot 3 uur. Zorg ervoor dat het blikje altijd onder water staat, anders heb je kans op een ontploffing. Laat afkoelen.
Dit kan je ook een dag eerder doen, een ongeopend blikje is maanden houdbaar in de koelkast.

Begin met het maken van de appelroosjes. Was de 4 appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes in smalle plakjes. Zoek de mooiste grote plakjes uit. Hele kleine stukjes kun je niet gebruiken voor de roosjes, zet ze apart want deze gaan straks door het deeg. Er worden geen Kondar appels verspild!

Breng het water aan de kook en voeg het citroensap, suiker en kaneel toe. Als het water kookt blancheer je een aantal appelplakjes, ongeveer 1,5 minuut zodat ze iets zachter worden. Leg de gekookte appelplakjes op een schone theedoek om te drogen. Herhaal dit totdat alle plakjes gekookt zijn. Leg alle plakjes als ze afgekoeld zijn dakpansgewijs op een rijtje.

Maak nu de cake. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in en bedek de bodem met een vel bakpapier.
Mix de eieren met de suiker 5 minuten luchtig. Voeg de olie, het bakmeel, de baking soda, de kaneel, de koek & speculaaskruiden en het zout toe. Mix het geheel kort door elkaar. Probeer het niet langer dan nodig door elkaar te mixen.
Schil de 2 appels, snij ze in kleine stukjes en spatel het door de cake. Voeg ook de stukjes appel die zijn overgebleven van de appelroosjes. Snij de karamel fudge in kleine stukjes. Proef gerust een paar stukjes, je hebt niet het hele zakje nodig. Voeg deze ook toe aan de cake.

Indien je de dulche de leche al eerder hebt gemaakt, verwarm je de dulce de leche kort, zodat deze iets dunner wordt en daardoor beter smeerbaar.
Verdeel een aantal eetlepels dulce de leche over het bakblik.
Vul de bakvorm met de cakemix en verdeel weer een aantal eetlepels dulche de leche over de cake.

Nu gaan we verder met het maken van de appelroosjes. Rol de plakjes voorzichtig en strak op, zodat er een roosje ontstaat. Zet de roosjes voorzichtig in de cake mix. Druk ze niet te diep in het beslag, het beslag gaat namelijk rijzen en de roosjes zullen zinken.
Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. Indien de bovenkant te hard gaat, kun je deze afdekken met aluminiumfolie. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker droog uit de cake, dan is hij gaar.
Als de cake iets is afgekoeld verwarm je in een steelpan 3 eetlepels abrikozenjam met 1,5 eetlepel water op een zacht vuur. Zodra het een geheel is geworden kun je het over de cake en de appelroosjes smeren. Deze gaat nu prachtig glimmen en krijgt meteen een lekker fruitig zoet bovenlaagje.

Eet smakelijk

Details
  • Ingrediënten
  • - 400 gram bakmeel
  • - 1 theelepel baking soda
  • - 350 gram suiker
  • - 300 ml zonnebloemolie
  • - 4 eieren
  • - 4 theelepels kaneel
  • - 4 theelepels koek & spculaaskruiden
  • - snuf zout
  • - 2 Kondar appels
  • Iets minder dan 1 zakje karamel fudge (bijvoorbeeld van Lonka)
  • - 3 eetlepels abrikozenjam
  • Appelroosjes
  • - 4 KONDAR appels
  • - 3 eetlepels suiker
  • - 2 eetlepels citroensap
  • - 1 theelepel kaneel
  • - 1 liter water