Irma Smak bakt de hartigste appelflap!

Nominatie voor gemeente Amstelveen.

Beschrijving

Ook de gemeente Amstelveen neemt dit jaar deel aan onze appelactie. Irma Smak (team BAG) heeft volgens onze collega Rami heel lekkere appelflappen gemaakt.
We danken de gemeente Amstelveen dan ook hierbij voor hun deelname. 
Wil je zelf ook eens aan de slag, kijk dan snel hieronder voor het recept.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor, volg daarbij de temperatuur zoals op het pakje bladerdeeg vermeld is.
2. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in parten en daarna in kleine stukjes (blokjes van ongeveer één centimeter).
3. Doe de boter en de appelstroop in een koekenpan en verwarm dit op hoog vuur totdat de appelstroop begint te karamelliseren. Dit duurt een minuut of drie.
4. Voeg de appel en de chilivlokken toe en zet het vuur lager. Laat de appelstukjes langzaam karamelliseren. Dit duurt een minuut of vijf, schep ze af en toe om.
5. Haal de koekenpan van het vuur en laat de appel afkoelen tot kamertemperatuur.
6. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en laat ze ontdooien. Dek af met huishoudfolie om uitdrogen te voorkomen.
7. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm.
8. Roer de geitenkaas los met een vork en meg de crème fraîche hierdoor.
9. Voeg de tijm toe en meng dit door.
10. Hak de walnoten in stukjes
11. Scheid de eieren, doe de eigelen in een kopje en roer los met een vork. De eiwitten worden niet gebruikt.
12. Bekleed een bakplaat met bakpapier
13. Snij het plakje bladerdeeg diagonaal door midden, zo ontstaan er weer driehoeken. Elke driehoek wordt een aparte appelflap
14. Bestrijk de randen van de driehoek met water, leg op één helft van de driehoek eerst twee theelepels geitenkaas, daarop wat stukjes walnoot en tenslotte een laagje appelstukjes.
15. Vouw de driehoek dubbel door de punten van de lange kant naar elkaar te brengen. Er ontstaat zo weer een driehoek.
16. Druk de zijden goed op elkaar en probeer te voorkomen dat er vulling tussen de naden zit, hierop barsten de flappen tijdens het bakken open
17. leg de flap op de bakplaat en maak uit elk plakje bladerdeeg twee flappen
18. Bestrijk de bovenkant van de flappen op de bakplaat met eigeel, hierdoor krijgen ze na het bakken een mooi bruin, glanzende korst
19. Bak de flappen in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten bruin en gaar

Serveer ze lauw of koud en eet smakelijk!

Details
  • De benodigdheden:
  • - 2 grote Elstar appels
  • - 30 gram boter
  • - 30 gram rinse appelstroop
  • - 1 theelepel chilivlokken
  • - 30 gram walnoten
  • - 100 gram zachte geitenkaas
  • - 100 gram crème fraîche
  • - 8 gram takjes tijm
  • - 2 eieren
  • - 1 pakje Koopmans roomboterbladerdeeg