Herfstflappen uit Nijmegen

Ingezonden door Arike Jongman

Beschrijving

Een van de winnaars van vorig jaar stuurt wederom een ijzersterk recept in. Zij bakte hartige Herfstflappen met stoofpeertjes. 
Voordat je kan gaan beginnen met de bereiding van deze Herfstflappen moet je eerst even de voorbereidingen treffen van de peren. Deze voorbereiding tref je hieronder:

Het bereiden van de stoofperen:


1. Schil de peren rondom, laat de steel eraan zitten
2. Ga met een dunschiller 1 of 2 keer over de onderkant van de peer zodat de harde onderkant er af is en ze makkelijker in de pan blijven staan.
3. Plaats de pan op hoog vuur
4. voeg de fles rode wijn toe, naar smaak een scheut port en voeg de kristalsuiker toe. breng dit zachtjes en al roerend aan de kook.
5. Eventueel extra wijn of water toevoegen aan de pan, de peren moeten tot net onder de steel onder het vocht staan.
6. Zet het vuur laag en voeg alle specerijen toe (laurierblad, steranijs, kaneelstokjes en citroenschil). Roer dit even goed door.
7. Leg de peren langzaam in de pan, leg ze mooi en gelijkmatig in de pan.
8. Plaats de deksel half op de pan, zet het vuur laag (let goed op het vocht) en laat de peren in 1.5- tot 2 uur langzaam mooi egaal rood en gaar stoven.
9. Kijk regelmatig in de pan en vergeet niet regelmatig de peertjes met het sap te overgieten om te voorkomen dat de peren aan een bepaalde kant uitdrogen of niet mooi egaal rood worden.
10. Laat de peertjes afkoelen op een bord, in een ovenschaal of afdruiprek.
11. Filter de saus door de specerijen eruit te halen. dit kan door middel van het uitscheppen van de specerijen met een schuimspaan of filter de saus door een zeef en giet het in een kleinere pan.
12. Dik de saus in. Breng de saus aan de kook en roer langzaam met een farde door, voeg wat maïzena toe. Dik de saus ongeveer 1/3 in zodat er een mooie dikke en diep donkerrode saus overblijft. De saus die eventueel over is na bereiding kan je nog een dag of 2/3 gebruiken bijvoorbeeld door vla of yoghurt.



Hieronder tref je de bereiding van de herfstflappen:

1. Laat de plakken bladerdeeg 10 minuten ontdooien.
2. Verwarm de oven voor 220 (elektrische oven) of 200 (hete lucht oven).
3. Snijd de stoofpeertjes in blokjes, niet te klein en dep deze af met keukenpapier (zodat je niet te natte flappen krijgt en hou wat blokjes apart voor garnering).
4. Meng de blokjes stoofpeer, samen met de rozijnen en eventueel wat suiker. Doe hierbij een beetje custardpoeder (op gevoel). Voor dit recept ongeveer 1,5 lepel gebruikt.
5. leg op het bladerdeeg het stoofperenmengsel.
6. Vouw de flap dicht en druk de renden goed aan met je vingers.
7. Maak met de platte kant van een vork wat motiefjes op de randjes.
8. Klop een ei los in een kom en meng daarbij een beetje van het stoofperensap doorheen.
9. Strijk dit mengsel over de flap en overstrooi de flap met suiker.
10. Bak de flap ongeveer 15 minuten in de oven totdat de flap mooi goud-bruin is.
11. Wacht totdat de flap wat afgekoeld is en eet de flap lekker op. Je zou eventueel nog wat poedersuiker eroverheen kunnen strooien.

Details
  • Ingrediënten stoofperen:
  • - 1 kilo Gieser Wildeman peren
  • - 1 fles rode wijn
  • - Scheut port
  • - 2 kruidnagels
  • - 1 laurierblad
  • - 1 1/2 stukjes steranijs
  • - 2 kaneelstokjes
  • - 1 citroen
  • - 1 eetlepel kristalsuiker
  • Ingrediënten herfstflappen
  • - Een pakje bladerdeeg
  • - De stoofperen
  • - Rozijnen
  • - Custardpoeder
  • - 1 geklopt ei
  • - Kristalsuiker