Authentieke appeltaart uit Waddinxveen

Ingezonden door Mary van der Meer

Beschrijving

Zoals Mary van der Meer (gemeente Waddinxveen) al zei in haar mail; 'als ik de smaak van deze appeltaart mee had kunnen sturen, weet ik zeker dat ik had gewonnen'. Eerlijk is eerlijk, op de afbeelding ziet hij er al prachtig uit, laat staan hoe hij zou proeven. Ben je nu nieuwsgierig geworden naar het recept, lees dan snel verder.

 

Met dit eenvoudige appeltaart recept maak je iedereen blij, jong en oud!

Elektrische oven: 180 °C, Heteluchtoven: 165 °C, Gasoven: stand 3-4,

  1. Wel de rozijnen in lauwwarm water (circa 15 minuten) en dep ze droog.
  2. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. 
  3. Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray. 
  4. Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe.
  5. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg.
  6. Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.
  7. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
  8. Snij de verse vijg in kleine blokjes.
  9. Meng de appel- en vijgblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen.
  10. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
  11. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes.
  12. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel.
  13. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met de rest van het losgeklopte ei.
  14. Bak de appeltaart in 60-75 minuten gaar en goudbruin.
  15. Laat de appeltaart circa 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
Details
  • Ingrediënten
  • - 1 pak Appeltaartmix
  • - 175 g roomboter of margarine
  • - 1 ei
  • - 1 kg (c.a. 6 stuks) appels van Martin
  • - 50 g suiker
  • - 1 zakje vanillesuiker
  • - 75 g rozijnen
  • - 1 verse vijg
  • - 2 a 3 tl kaneel
  • (alles op kamertemperatuur)